Just in time jest koncepcj膮 wspomagaj膮c膮 procesy logistyczne i produkcyjne w przedsi臋biorstwie. Powsta艂a ona w czasie pierwszej wojny 艣wiatowej w Stanach Zjednoczonych i w dos艂ownym t艂umaczeniu oznacza "dok艂adnie na czas". Filozofia jej polega na dostarczaniu do organizacji jedynie tego - co jest niezb臋dne, wtedy - gdy jest potrzebne i tam - gdzie jest potrzebne. Opiera si臋 wi臋c ona na optymalnym sterowaniu wewn臋trznymi i zewn臋trznymi procesami dystrybucji i zaopatrywania w celu zredukowania koszt贸w poprzez wyeliminowanie wszelakiego marnotrawstwa.

 

 

 

 

 

 

 


Co to jest Just in Time?

G艂贸wne cele koncepcji just in time obejmuj膮:

  • eliminacj臋 zapas贸w,
  • dostarczanie i przemieszczanie materia艂贸w lub surowc贸w wtedy, gdy pojawia si臋 na nie zapotrzebowanie,
  • popraw臋 jako艣ci wyrob贸w,
  • zapewnienie optymalnego stopnia obs艂ugi klienta,
  • zwi臋kszenie efektywno艣ci produkcji poprzez wytwarzanie wyrob贸w w danej ilo艣ci i w okre艣lonym czasie,
  • ograniczenie biurokracji.

Zastosowanie tego systemu pozwala te偶 na usprawnienie przep艂yw贸w materia艂贸w i informacji, a tak偶e wyeliminowanie strat, jakie powstaj膮 w procesie produkcji i marnotrawstwa zwi膮zanego z nadprodukcj膮, nier贸wnomiernym roz艂o偶eniem pracy, brakiem zarz膮dzania transportem, zapasami, z艂膮 jako艣ci膮 produkowanych wyrob贸w czy nadmiernym zu偶yciem materia艂贸w.

Ponadto, koncepcja just in time w procesie produkcji charakteryzuje si臋 nast臋puj膮cymi zasadami:

  • tworzenie linii produkcyjnej w kszta艂t podkowy - pozwala to na uproszczenie i zracjonalizowanie przep艂yw贸w materia艂贸w oraz lepsze wykorzystanie pracy, gdy偶 przy takiej organizacji, jeden pracownik mo偶e wykonywa膰 kilka operacji,
  • produkowanie w ma艂ych seriach - powoduj膮ce brak k艂opot贸w ze zbytem wytworzonych produkt贸w oraz wi臋ksz膮 elastyczno艣膰 w planowaniu,
  • dok艂adne realizowanie planu produkcji - sprzyjaj膮ce stabilizacji proces贸w produkcyjnych i redukowaniu zapas贸w,
  • tworzenie ruchomych linii produkcyjnych, wyposa偶onych w lekkie maszyny - co pozwoli na 艂atwiejsze przestawianie linii produkcyjnej, zgodnie z zapotrzebowaniem,
  • dokonywanie prewencyjnych kontroli maszyn i urz膮dze艅 produkcyjnych.

 


 

 

Podstaw膮 do prawid艂owego funkcjonowania przedsi臋biorstwa zgodnie z just in time jest te偶 odpowiednie przeszkolenie za艂ogi w zakresie kontroli przep艂ywu produkt贸w i informacji. Pracownicy wykaza膰 powinni si臋 wi臋c wielofunkcyjno艣ci膮, wszechstronno艣ci膮 i sta艂ym doskonaleniem. Do sukcesu koncepcji przyczyniaj膮 si臋 r贸wnie偶 dostawcy, kt贸rzy powinni by膰 w艂膮czeni w proces projektowania danego produktu i proces jego wytwarzania. Istotne jest tu te偶 dzia艂anie zgodne z zasad膮, i偶 jeden zaufany dostawca posiada wi臋ksze znaczenie, ani偶eli kilku niepewnych.

Zastosowanie w przedsi臋biorstwie koncepcji just in time, dzi臋ki wdro偶eniu wszystkich jej zasad, pozwala wi臋c na znaczne skr贸cenie czasu dostaw i cyklu produkcji, ograniczenie poziomu zapas贸w i koniecznej powierzchni magazynowej, poprawienie jako艣ci produkt贸w oraz podwy偶szenie produktywno艣ci.